Отварају боловања за грађане, али и за колеге. Свакодневно се у здравственим установама разбољевају и лекари, сестре, лаборанти, техничари...

- Тај један тим ковид амбуланте један доктор једна сестра, лаборант, РТГ техничар, епидемиолог, па имате три тима, па пет амбуланти, то је неких 25 људи и увек имате двоје троје у резерви, ако неко испадне. Мало је већи проблем са лабораторијом али повукли смо неке људе из лабораторије са Карабурме и Борче, тако да функционише све ок - наглашава директор Џ "Др Милутин Ивковић" Палилула Александар Стојановић.

Распоред дежурстава који се раније важио на недељном нивоу, сада се мења скоро сваког сата.

- Сваки дан га правимо, сваки сат, на пример никад не знамо шта ће бити ујутру. Обично ујутру када дођу лекари неко се јави дан раније и онда правимо другу замену, неко ко је био у амбуланти где је мања фреквенција посла пребацимо га овде тако да функционише то - наводи Стојановић.

Већ две године здравствени радници се боре са епидемијом и нису ретке ситуације када морају да прекину одмор како би заменили болесног колегу.

- Увек када имамо пик епидемије онда то погађа и здравствене раднике највише и тада имамо и највише отсутних здравствених радника. И то је нешто што је уобичајено и очекивано. Здравство успева да одржи капацитет и да прими све пацијенте и да одговори свим захтевима пацијената управо на нивоу колегијалности и тога што колеге прихватају смене једне од других и покушавају да покрију све оне који су тренутно на боловању - истиче директор Лекарске коморе Милан Динић.

Највећи притисак је на домовима здравља, али пуне се и болнице.

- Оно што ми можемо приметити као специфичност овог таласа јесте да је тренутно примарна здравствена заштита под много већим притиском зато што имамо јако велики број људи позитивних, али на сву срећу, успева већина да се реши на примарном нивоу, али на овако велики број пацијената позитивних без обзира што је мањи број компликација процентуално у апсолутном броју то једнако оптерећује и секундарни и терцијални ниво, односно болнице - каже Динић.

Број оболелих здравствених радника свакодневно се мења, према неким подацим, тренутно их је око две хиљаде на боловању због ковида 19.

(РТС)