Пред крај прошле недеље, два случаја инфекције овом подваријантом, регистрована су у Словенији. Иако Србија није на списку више од 40 земаља у којима је досад доказан "стелт омикрон", нико са сигурношћу не може да искључи могућност да је и ова пошаст већ у циркулацији.

Измењена варијанта омикрона могла би додатно да убрза овај пети талас инфекције, који је већ по броју заражених надмашио све претходне. О вирусу, који у називу садржи реч "стелт" (невидљиви), којом се указује на то да га је било тешко открити, још се мало зна. Овај сој је већ постао доминантан у Данској, где узрокује 82 одсто нових инфекција, али почетне анализе тамошњег Института за серуме нису показале да има разлике у хоспитализацијама инфицираних са БА2 у поређењу са "изворним" омикроном. Ова варијанта сада кружи у више од половине америчких држава, објавио је Амерички центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). Извештај британске Агенције за здравствену безбедност (УКХСА) показује да је овај сој омикрона чинио 3,4 одсто нових инфекција у Енглеској до 16. јануара - и да се удвостручује сваке недеље.

Научници верују да је омикрон еволуирао како би био преносивији од соја предака, али и да би полако могао да постане доминантни корона вирус. Велика Британија пријављује девет одсто, а САД осам одсто случајева ковида изазваних вирусом БА2. Научницима је потребно још времена да утврде да ли се стелт омикрон само брже шири или и изазива и тежу форму ковида, а пракса нам тек сада показује да ни његов претходник, иако се генерално сматра блажом варијантом - није за потцењивање. То се види и по томе што се сад пуне и болнице, иако је у циркулацији још и делта варијанта вируса, па је тешко разграничити ко је којим сојем инфициран.

Мало-помало број хоспитализованих премашио је јуче 3.700, а још идемо ка пику овог таласа. Др Верица Јовановић, директор Института "Др Милан Јовановић Батут", каже да може да се очекује да у наредних десетак дана вирус корона достигне највећи интензитет ширења.

- Близу смо највишег броја инфицираних у једном моменту. Очекујемо да ће се то десити у наредних десетак дана, али не можемо са сигурношћу то да тврдимо - каже др Јовановић. - Када имамо велики број инфицираних у једном моменту, можемо очекивати већи број особа које имају потребу за болничким лечењем. У овом тренутку повећан је број пријема, али хоспитализација краће траје.

ПРЕМИНУЛО НАЈВИШЕ У ОВОМ ТАЛАСУ

ВЕЋ другу седмицу расте број преминулих, а јуче је корона однела највише живота од почетка петог таласа - 59. На респираторима је 151 пацијент, а не пада ни проценат позитивности - сваки други тестирани је позитиван. За 24 сата тестирано је 31.521 особа, а код 15.352 је потврђена инфекција.