Како прениси Financial Times, Гејтс је истакао да упркос томе што су делта и омикрон сојеви коронае изразито заразне варијанте неког вируса, да ће наредни бити доста више смртоноснији, позивајући се на предикције које поседује.

Фондација "Bill & Melinda Gates" и британски "Wellcome Trust" донирали су 300 милиона долара Коалицији за иновације у припреми за епидемију (ЦЕПИ), која је учествовала у стварању Ковакс програма, помоћу којег се вакцине обезбеђују земљама са ниским и средњим дохотком.

Поменутој организацији неопходно је 3,5 милијарди долара како би се побољшао развој вакцине, те сходно томе и смањило раздовље за добијање нове на 100 дана. Гејтс додаје да су светски приоритети "чудни", па да су неопходни филантропи и богате владе како би се вакцине равноправно делили широм света.

- Када је реч о трошењу милијарди за спасавање трилиона у смислу економске штете и десетине милиона живота, рекао бих да се ради о прилично доброј полиси осигурања - навео је Гејтс, додајући да би такав огроман напор, спречио много гору штету, па чак и у економској сфери. 

Он напомиње да су два велика донатора за развој вакцине, ЦЕПИ и америчка влада, истакли храброст јер су уложили у тај развој.

- Остатку света који себи не може приуштити таква улагања треба неко на њиховој страни - закључио је Гејтс.

Професорка Шери Гагандип Кант, чланица одбора ЦЕПИ-ја и вирлог на Christian Medical College-у у Индије, истиче да треба очекивати да ће земље на прво листо приоритета ставити своје националне интересе.

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".