Цео Балкан певача је знао као Акија, а његовим правим именом нико га у јавности није ословио годинама. Иако је на његовој умрлици стајало име Аки Рахимовски, његово гробно место уписано је под именом Александар Рахимовски, пише хрватски портал Индекс.

Аки је рођен као Александар Рахимовски у Нишу 5.6.1955. године, како је једном рекао, јер се његова мајка затекла тамо. Детињство и рану младост провео је у Скопљу, а са седам година кренуо је у музичку школу будући да му је отац био професор музике. Аки је свој музички занат учио на клавиру.

Фото: В. Данилов

 

 

Као тинејџер био је члан неколико састава од којих су неки Група Вакуум, Крвна браћа и Група Торр, с којом је наступио на фестивалу у Загребу 1975. године. Те године упознаје гитаристу и композитора Хусеина Хасанефендића - Хуса и Јурицу Пађена. Исте године у сарадњи с менаџером Владимиром Михаљеком Михом оснивају прву поставу Парног ваљка.

Њу су чинили: Аки Рахимовски (вокал, клавир), Хусеин Хасанефендић Хус (соло гитара, акустична гитара, вокал), Срећко Антониоли (бубњеви), Златко Миксић - Фума (бас-гитара) и Јурица Пађен (соло гитара, акустична гитара).

У 30-годишњој каријери Парни ваљак је објавио 16 студијских албума, 14 синглова, 5 уживо албума, 4 компилације и 2 концертна ДВД-а.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".