Стручњаци потврђују, да су посебно на почетку продора веома инфективне Омикрон варијанте, били могући случајеви истовремене заразе са два различита соја вируса. Симптоми су код већине особа исти, и испољавају се као типична инфекција САРС‑ЦоВ‑2 вирусом. За сада није забележена тежа клиничка слика, али је једна пацијенткиња преминула од истовремене заразе са два различита соја.

Има ли места за забринутост ако се заразимо Делта и Омикрон сојем?

Светска здравствена организација (СЗО) крајем новембра прошле године, после наглог пораста броја заражених особа у Јужној Африци, назвала је Б.1.1.529 Омикрон сој „варијантом која изазива забринутост“. Омикрон варијанта се од тада представља као „цунами“ који се брзо се шири и изазива велики број инфекција у земљама попут Велике Британије, Аустралије и Мексика, где је преовлађујући сој вируса САРС‑ЦоВ‑2. Српски стручњаци најављују да ће Омикрон варијанта највероватније доминирати и у Србији у наредним месецима.

Случајеви истовремене заразе Делта и Омикрон сојем

Поставља се питање да ли неко може у исто време да се зарази Делта и Омикрон сојем. Иако то није уобичајено, стручњаци наводе најмање три документована случаја истовремене заразе са два соја.

Научни рад представљен на Европском конгресу клиничке микробиологије и инфективних болести (Еуропеан Цонгресс оф Цлиницал Мицробиологy & Инфецтиоус Дисеасес), представио је случај жене од 90 година из Белгије, која је имала истовремено Алфа и Бета варијанту. Након скрининг теста на САРС-ЦоВ-2, добијен је позитиван резултат, а накнадно тестирање, показало је да је била заражена са два соја. Пацијенткиња је хоспитализована и после пет дана је преминула. Према лекарском извештају, није јасан извор двоструке инфекције.

Други рад из априла 2021. објављен у часопису Вирус Ресеарцх, открио је два пацијента у 30-им годинама из Бразила, који су у новембру 2020. били заражени варијантом П.2 и још једном варијантом – Гама варијанта је пронађена код првог, а код другог пацијента Б. варијанта 1.91. Обе особе су имале благе симптоме, као што су сув кашаљ, бол у грлу и главобољу.

Фото: Депозитфото/Илустрација

 

 

Биолошки гледано могуће је бити заражен Делта и Омикрон сојем

Иако још увек није било документованих извештаја о истовременим инфекцијама Делта и Омикрон сојем, лекари кажу да се и то може догодити.

-То је апсолутно могуц́е са молекуларне тачке гледишта – каже др Томас Русо, шеф одељења за заразне болести на Универзитету у Бафалу (Университy ат Буффало). На питање да ли можемо у исто време да се заразимо Делта и Омикрон сојем, потврдни одговор даје и Амесх А. Адаља, стручњак за заразне болести и виши научник у Центру за здравствену безбедност из Јохнс Хопкинс цента.

– Биолошки гледано, да, могуће је бити заражен Омикрон и Делта варијантом одједном – наглашава Русо. Стручњаци, ипак, напомињу да у сва три документована случаја, истраживачи нису имали сигуран извор.

Како се шири истовремена зараза Делта и Омикрон сојем?

Др Русо, каже да се све може најбоље разумети кроз пример. – Замислите да сте у бару где има више људи који су заражени. Неке особе имају Омикрон варијанту, а други Делта варијанту, сви они емитују вирусне честице у ваздух, излажући вас у исто време обема варијантама. Тако можете добити два соја вируса у исто време – каже др Русо.

Објашњење је прилично једноставно. Омикрон варијанта САРС-ЦоВ-2 инфицира једне ћелије, а Делта инфицира друге. Стручњаци кажи да вирус уђе у тело, али да се честице вируса не вежу за сваку ц́елију, па у зарази са два соја, различите варијете вируса нападају у исто време различите ц́елије. То ипак, не значи да ће у телу бити 50 одсто једног и 50 одсто другог соја.

– Могуће је да неко има више Делта, него Омикрон соја и обрнуто – каже др Русо. Вероватна је и истовремена зараза са два соја, на пример прво Делта, па веома брзо потом и Омикрон варијантом. Овај начин заразе у низу ипак је тежи, јер тело развија имунитет након инфекције.

– Мања је вероватноћа да се заразите Делта, па после неколико месеци Омикрон сојем, јер имуни систем у међувремену ојача – каже др Адаља.

Фото: АП

 

 

Слични случајеви грипа

Важно је напоменути да Ковид 19 није једини пример болести, када је овако нешто могуће. – Слично се може десити када су у питању друге инфекције, укључујући грип – каже др Русо. У саопштењу из 2015. у часопису Тхе Јоурнал оф Цлиницал Вирологy, наводи се да је истовремена инфекција грипа А/Х3Н2 и грипа А/Х1Н1пдм09, откривена код трогодишњег дечака у Камбоџи 2014. Аутори су закључили да је нејасно, колико су учестале ове истовремене инфекције и додали да би лабораторије, ипак, требало да размотре ту могућност током праћења грипа.

Како да знате да имате у исто време Омикрон и Делта инфекцију

Тешко је установити истовремену инфекцију са два соја, јер брзи антигенски и ПЦР тестови не раде геномско секвенцирање. У вец́ини ситуација лекари нису у могуц́ности да наруче геномско секвенцирање за тестове на цовид 19.

Геномско секвенцирање ради се само у одређеним ситуацијама. Др Боби Притт, директор Одељења за клиничку микробиологију клинике Маyо, приметио је да појединци не морају да знају коју варијанту цовид 19 имају, пошто то не утиче на лечење. Тестови би, међутим, могли бити секвенцирани, када је у питању заштита здравља и спречавање заразе. На пример, ако би се велика група људи заразила у исто време, како би се утврдило како се шири зараза.

Фото: Профимедиа

 

 

Све изгледа као типична инфекција

Симптоми болести нису од велике помоћи. Иако се, можда сматра да би истовремена зараза са Делта и Омикрон сојем, могла изазвати јаче симптоме, мало је вероватно да ц́е се тако нешто десити. Стручњаци за сада кажу, да не очекују двоструке симптоме и да ће и у случајевима истовремене заразе са два соја, све изгледати као типична инфекција.

Омикрон варијанта много је учесталија од Делта соја, па су и мање шансе да се истовремено заразимо Делта и Омикрон сојем. Др Русо сматра да је на почетку продора Омикрон соја, док је Делта била доминантна, била и вероватнија могућност истовремене инфекције. Вакцинација, како наглашавају стручњаци, смањује ризик и од двоструке инфекције.

(Курир.рс/С.М./еКлиника)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".