- Одлука може да буде суспендована ако се епидемиолошки, а нарочито болнички притисак буде смањио, значајно и на дуже стазе – казао је Кастекс.

Шта то конкретно значи, имајући у виду да нису постављени никакви лимити за укидање, објаснио је министар здравља Оливије Веран који је такође присуствовао конференцији за медије, после одржаног здраственог безбедносног савета.

Веран је истакао да је за то потребно да ситуација у болницама буде таква да више не буде одложених операција, а као пример је навео стање у болицама у августу, када је било испод хиљаду људи на реанимацији. Данас их има око 3.800, али је њихов број већ почео да се смањује.

- Примењиваћемо вакциналну пропусницу док год то буде било потребно, али не дуже од тога – казао је министар.

Занимљиво је да су мере олакшане, али да је истовремено уведена вакцинална пропусница, што многи коментаришу као контрадикторни и закаснели потез, када је реч о овом таласу. То што број болесника у француским болницама опада и што је сој омикрон много мање опаснији од делте, даје оправдану наду да би до краја маја, када се одржава Ролан Гарос, могло да се дође до прихватљиве ситуације. Тим пре што већина епидемиолога сматра да ће већ средином марта стање бити близу нормалног.

Још једна олакшавајућа околност је то што је, представљајући вакциналну пропусницу, премијер Кастекс у четвртак навео и услове под којима ће она да важи, почев од 24. јануара. То су потпуна вакцинација, са три дозе (трећа доза примљена седам месеци после друге, а од 15. фебруара, четири месеца после друге), али и потврда о прележаној болести или сертификат о контраиндикацијама на вакцину, уз шта ће бити потребан негативан тест.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".