Америчког репера Ајса Кјуба, сви знају као великог бораца за грађанска права, који на друштвеним мрежама свакодневно објављује дешавања о немирима и протестима у Америци, те се претпостављало да је и фотографија вешања младе партизанке Лепе Радић, која се борила за слободу, објављена у том контексту. Кјуб није додао никакав опис уз фотографију, али су његови пратиоци одмах у коментарима пожурили да објасне ко је девојка на фотографији и каква је позадина овог догађаја.

Испод фотографије, коју је репер објавио, може се прочитати велики број коментара у којима се чак и цитирају њене последње речи, а међу коментарима су се нашле и изјаве "Југославија! Она је херој", "Смрт фашизму, слобода народу", "Краљица"...

 

Фото: Профимедиа

 

Ко је била Лепа Радић?

Фотографије вешања Лепе Радић пронађене су маја 1945. код једног погинулог немачког војника приликом ослобођења Загреба. У почетку се није знао идентитет обешене партизанке, а како је фотографија била умножена и подељена музејима, Лепу је на фотографији, приликом посете Музеју револуције у Мостару, препознао један њен рођак.

Рођена је 19. децембра 1925. године у селу Гашници, код Босанске Градишке. Била је друго од укупно троје деце сиромашног земљорадника Светозара Свете Радића. Како је породица била исувише сиромашна, родитељи су Лепу и њену годину дана старију сестру Дару послали код својих родитеља у село Бистрицу.

Преко стрица Владете, после окупације Југославије 1941. Лепа се укључила у припреме оружаног устанка на Козари. У лето исте године у партизане су отишли четири члана њене породице – отац, стричеви и стрина. Заједно са преосталим члановима породице, почетком децембра Лепа је ухапшена и спроведена у Градишку. Након двадесетак дана, пуштена је на слободу и тада је отишла у партизане.

Ступила је у Други крајишки партизански одред, под командом доктора Младена Стојановића Када је у лето 1942. године почела битка на Козари, Лепа је са једним батаљоном успела да се извуче из обруча, али су јој у тој офанзиви погинули отац и стриц, а један брат је одведен у Јасеновац, одакле си никада није вратио.Крајем јануара 1943. године отпочела је Четврта непријатељска офанзива, а Лепа је учествовала у евакуацији становништва и рањеника и прихватању избеглица које су долазиле са Баније и Кордуна. Заједно са великим збегом народа, почетком фебруара 1943. била је заробљена на Грмечу и спроведена у Босанску Крупу, где су је Немци обесили.

Прича се да је испод вешала пркосно узвикнула "Живели партизани! Живела Црвена армија!".

За народног хероја проглашена је 20. децембра 1951. године.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".