Улични пас Лајка уписао се у историју као прво живо биће које је напустило земљину атмосферу на путу без повратка.

Пре 65 година, 3. новембра 1957. године, СССР лансирао је сателит са Лајком у њему како би тестирали сигурност за будуће људске мисије.

- Девет кругова око Земље учинили су Лајку првим светским астронаутом који је жртвован да би наредне мисије у свемиру биле успшене - рекла је једном приликом руски биолог Алилија Котовскаја, која је поносна на свој рад Лајкиног тренера.

Пре Лајке је било неколико покушаја са другим псима који су летели по неколико минута само да би научници дошли до података како се сналазе у безгравитационом стању. Ипак, Лајка је била први пас који је заиста и послат у свемир.

Да би се пси прилагодили на капсулу под притиском која је дугачка само 80 центиметара, Котовскаја их је тренирала тако што их је на сваких пар дана премештала у све мање кавезе. Пас би прошао и тест под центрифугом, која стимулише снагу при лансирању сателита, али и буку.

Од свих других кандидата управо је Лајка, трогодишњи мешанац са улица Москве, најбоље прошла на тестовима.

- Бирали смо женке јер оне не морају да дижу ногу при мокрењу и тако заузимају мање простора. Бирали смо луталице јер су сналажљивије и нису превише захтевне - прича Котовскаја додајући да су пси морали да буду и фотогенични.

Осим фотогеничности због пропаганде добијали су и значајна имена. Име Лајка долази из руске речи која значи "лавеж". Котовскаја каже да је имала изузетну нарав, прилагодљивост и интелигентно-упитни поглед и додаје да су вече пред мисију сви чланови тима дошли да се опросте од Лајке.

- Знали смо да ће она угинути током лета, у то време није било начина да је вратимо. Отишла сам да је посетим, замолила је да нам опрости и плакала сам док сам је последњи пут мазила - прича Котовскаја. Дан касније, Лајка је кренула на пут без повратка.

Сателит Спутњик лансиран је у 5:30 по московском времену из Казахстана, а у почетку је све изгледало као да иде по плану.

- Током полетња Лајкино срце се јако убрзало, а тек после три сата се вратило у нормалу. А онда је одједном током деветог круга око Земље, температура у капсули почела да нагло да скаче и достигла 40 степени Целзијуса, због недовољне изолације од сунчевих зрака.

Иако је постојала нада да ће Лајка остати жива барем 10 дана она је преминула због топлотног удара и дехидрације након само неколико сати од лансирања.

Совјетски радио је упркос томе наставио да извештава о "добром здрављу" Лајке, која је постала планетарна хероина.

Према званичној верзији које се Москва дуго држала, Лајка је угинула од отрова стављеног у храну да не би изгорела приликом поновног уласка капсуле у атмосферу.

Сам Спутњик се распао у атмосфери 14. априла 1958, изнад Антила. Лајка је тада већ месецима била мртва.

Свемирско путовање Белке и Стрелке, првих паса који су се вратили из свемира 19. августа 1960, отворило је пут Јурију Гагарину који је 12. априла 1961. постао први човек у свемиру.

(Курир Стил)