Како наводи примаријус др Радимло Петровић, епидемиолог, за Новости, до краја марта ће омикрон сојем бити заражено чак 70 одсто популације, узевши у обзир мутације ове варијанте корона вируса која успева да савлада како природни, тако и поствакцинални имунитет.

- Од тог број детектоваћемо само мањину, а остали ће шетати и ширити вирус јер ће имати потпуно асимптоматску инфекцију - истиче др Петровић. - Заражени омикроном, у принципу, имају лакше симптоме од оних које је изазвала делта варијанта вируса и сигуран сам да већина уопште не тражи лекарску помоћ. Зато и кажем да је број инфицираних три или четири пута већи него што се региструје. У ситуацији када имамо масовно инфицирање и лакшу клиничку слику, више налик прехлади, мени је разумљиво што се људи одлучују да не стају у редове испред ковид-амбуланти.

Он истиче како ће број новозаражених бити у порасту још највероватније две недеље, а када крива дође до "максимума", након пар дана крнеуће да се спушта, отрпилике у другој половини фебруара.

- Овај талас је експлозивнији од претходна четири, нагло је почео, брже ће да се зарази велики део популације, али трајаће краће него ранији - наводи др Петровић, додајући да нико не зна да ли ће бити следећег пандемијског таласа јер је ово вирус "изненађења" и кад год помислимо да ће бити боље, буде горе.

- Требамо давати и четврту дозу вакцине јер антиковид-цепива која су нам тренутно на располагању нису толико потентна да стварају друготрајан имунитет - закључио је он.

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".