Новак Ђоковић је депортован из Аустралије након преусде Федералног суда да потврди одлуку аустралијских власи да му се укине виза, упркос томе што је првобитно добио медицинско изузеће, што му је и гарантовало улазак у Аустралију, и то све потврдио на суду у држави Викторији.

Као главни фаворит, српски ас остао је без шансе да дође до јубиларне 10 титуле на Аустралијан опену и самим тим постане тенисер са највише гренд слем титула у мушкој конкуренцији - 21. Поред тога, изгубио је и новац који би приликом потенцијалних победа освајао из кола у коло, односно 2.5 за освајање турнира или милион и по за улазак у финале.

Поред овога, Новак је изгубио и доста новца, а тачну рачуницу његових трошкова приказали су Немци. 

Како пише немачки лист Билд, српски тенисер ће због тога остварити дефицит од чак 3.1 милион евра.

Трошкови суђења

Новаку је због депортације изречена казна у износу од три године уласка у Аустралију, као и новчана казна од 315.000 евра. Српски тенисер мораће да плати и судске трошкове које се процењују на око 200.000 евра, од чега ће његов адвокат Николас Вуд добити половину. Преостали део биће исплаћен Стивену Лојду кога му је аустралијски суд доделио и судске трошкове направљене због четвородневног суђења.

Превоз

Путни трошкови за Новака и његов тим износе око 40.000 евра. Првом класом летео је из Малаге преко Дубаија до Мелбурна, док је његова рута након пресуде и одлуци о депоратацији била Мелбурн - Дубаи - Београд. Његов тренер Горан Иванишевић, помоћни тренер и физиотерапеут летели су пословном класом.

Смештај

Упркос томе што Аустралијан опен пружа бесплатан хотелски смештај за све играче, Новак је изнајмио кућу на три недеље, а за њу је одвојио око 8.000 евра. С обзиром на то да је Новак већину времена потрошио у имиграционом хотелу, створио се и додатни трошак за њега и његов тим у износу од 4.000 евра.

Бодови

Најбољем тенисеру света угрожена је та титула због губитка чак 2.000 бодова на АТП ранк листи. Наиме, пошто би Ђоковић бранио турнир и самим тим те бодове, због неиграња изгубио их је све, па ће тако Александар Зверев или Данил Медведев освајањем турнира постати први на ранг листи. 

Спонзори

Лакоста, главни спонзор Новака Ђоковића, најавио је разговор са Србином. Француски бренд је његов спонзор од 2017, а прошле године је сарадњу продужио до 2025. године.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".