Иако митови да алкохол убија бактерије постоје одавно, разумљиво је зашто бисмо се баш сада многи могли запитати има ли у томе истине. Будући да смо данас сви охрабрени да користимо производе за дезинфекцију руку - а они су углавном направљени од алкохола, хоће ли нам и конзумација алкохола помоћи против малих невидљивих непријатеља попут вируса и бактерија? Истина је да алкохоли свих врста убијају бактерије на површинама, али алкохол у телу делује другачије -  и то је добра ствар.

Хемијски гледано, постоје три главне врсте алкохола: изопропил, етил и метил. Сви убијају бактерије разбијањем ћелијске мембране, што узрокује отапање унутрашњих компоненти ћелије.

Фото: Shutterstock

 

 

Већина средстава за дезинфекцију руку садржи изопропил или етил (етанол) алкохол. Етилни алкохол је врста алкохола која се налази и у алкохолним пићима, али када га конзумирате, пробавни процес брзо разграђује молекуле етанола, што им отежава убијање бактерија на које наиђу. То је заправо добра ствар, јер наше тело садржи милијарде добрих бактерија без којих не можемо да живимо. Кад би етанол могао да убије бактерије у нашем телу, уништио би те добре бактерије заједно са лошим.

А прекомерна конзумација алкохола, како знамо, може да има многе токсичне учинке на тело, укључујући иритацију слузокоже црева, преоптерећење јетре (што доводи до цирозе – или ожиљака - на јетри) и уништавање можданог ткива. Да се вратимо на пиће, нажалост, та чашица неће дезинфиковати ништа у вашем телу, а изговор да је лековита остаје само изговор. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".