Изменом Уредбе, која је објављена у Службеном гласнику и ступила на снагу, прецизира се да се ова одредба односи на особе код којих је тестирањем утврђено присуство вируса, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака болести, односно код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима.

По овој уредби, уколико особа има примарну или секундарну имунодефицијенцију упућује се у кућну изолацију у трајању од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује лекар примарне здравствене заштитите.

Уредба предвиђа и да се запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите тестирају ПЦР тестом након кућне изолације у трајању од седам дана и враћају се на посао уколико је ПЦР тест који је узоркован седмог дана кућне изолације негативан.

Фото: АП

 

 

У случају позитивног резултата ПЦР теста, остају у изолацији до десетог дана када се изолација прекида без тестирања, наводи се у уредби.

Влада Србије јуче је усвојила и Закључак о висини накнаде за РТ-ПЦР и антигенско тестирање на присуство вируса САРС-ЦоВ-2 на лични захтев које обављају здравствене установе у јавној својини.

Овим Закључком цена ПЦР теста смањена је са 9.000 на 6.000 динара, а цена антигенског са 3.500 на 1.800 динара.

Недавно је Кризни штаб предложио да трајање карантина за заражене смањи са 10 на седам дана, због лакшег облика обољења, а како би се грађани што пре вратили на посао.

Такође, одлучено је да се време између друге и треће дозе вакцине смањи на три месеца.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".