Прејако зрачење сунца може довести до оштећења коже, појве мрља, црвенила, па чак и алергије. Kако бисте спречили даља оштећења коже и појаву нових мрља, важно је да се не излажете сунцу између 10 и 17 сати и да пијете велике количине воде. Такође, препоручује се конзумирање сезонског воћа и поврћа богатог антиоксидансима (управо антиоксиданси спречавају оксидативна оштећења на вашој кожи), или их узимајте у облику додатака исхрани.

Можете да примените неко од ових природних решења за хиперпигментацију:

1. Пилинг од шећера

Kако бисте исветлили постојеће и смањили ризик од настанка нових мрља, што чешће својој кожи приуштите природни пилинг.На тај начин одстранићете нечистоће, као и оштећене ћелије коже. Захваљујући томе постојеће мрље ће почети да бледе, а поступно би могле и нестати. Пилинг ће подстаћи вашу кожу на стварање нових, здравих ћелија. Можете га направити и код куће од обичног шећера и кокосовог уља.

Примена: помешајте 1 шољицу неког органског шећера с пола шољице кокосовог уља па тиме добро истрљајте и измасирајте кожу. Потом добро исперите.

2. Сок од свежег лимуна

Лимунска киселина има својства избељивача, што значи да посветљује тамне мрље.

Примена: исцедите мало свежег сока од лимуна па њиме истрљајте мрље на кожи двапут на дан. Оставите да делује барем 30 минута па исперите кожу. У року од месец-два приметити ћете да ваше мрље полако нестају. Немојте се излагати сунцу непосредно након што сте нанели сок од лимуна на кожу јер лимун повећава осетљивост на сунчеве зраке.

3. Јабуково сирће + маслиново уље

Домаће јабуково сирће садржи алфа-хидроксилне киселине, које избељују и посветљују хиперпигментацијске мрље. Ако вам је кожа осетљива, комбинујте га с маслиновим уљем, које ће спречити исушивање коже.

Примена: помешајте мало јабуковог сирћета с маслиновим уљем те нанесите на мрље. Оставите да делује 20-ак минута па исперите. Ваша ће кожа бити мекана и глатка.

4. Сок од лука

Лук садржи сумпорне ствари које делују као антисептик. Осим сумпора, лук садржи и киселине које подстичу чишћење коже од свега сувишног. Ако је ваша кожа преосетљива на лимун, сок од лука бит ће за вас право решење.

Примена: огулите и ситно исецкајте или нарендајте црвени лук. Ставите га у газу па чврсто притисните како бисте исцедили сок.

Једну кашику сока од лука помешајте с 2 кашике меда те тиме намажите мрље. Оставите да делује 15-ак минута па исперите.Примените 1-2 пута дневно. Друга опција је да исечете лук па с неколико комадића истрљате мрље (поновите 2-3 пута дневно).