- Мислим да је важно признати да то питање уопште није објашњено током претходног поступка у понедељак - каже он.

Он каже да је правило, како он разуме, општа обавеза да свако буде вакцинисан, осим у случају када постоји основ за медицинско изузеће.

- Ако постоји изузетак, и ако је Новак Ђоковић имао аустралијску путну декларацију која је одобрена и дато му је зелено светло, мислим да онда тај део случаја остаје нерешен.

Новаков адвокат Николас Вуд каже да то није релевантно јер је министар одлуку донео под претпоставком да је Ђоковић остварио све могуће услове за улазак у земљу.

Он је поновио да је министар заузео "радикално другачији" приступ овом случају, сматрајући да ће Ђоковић "узбудити антиваксере", а да се не ради о здравственим разлозима за депортацију.

Он каже да је имиграциони притвор "флексибилан", и да иако је Ђоковић био са својим адвокатима у њиховој канцеларији на саслушању у понедељак, он је заправо био у имиграционом притвору јер су у згради били службеници Граничне службе који су пазили се не удаљи.

Стивен Лојд, представник министра Хока, предлаже да се Ђоковићу дозволи да сутра буде са својим адвокатима, али да службеницима граничне полиције буде дозвољено да буду на истом спрату са њим. Након тога би био враћен у притвор.

Судија Кели појашњава да Лојд предлаже Ђоковићу да буде "у притвору" у адвокатској канцеларији до сутра у подне док они припремају своје поднеске, а затим га враћају у недељу на саслушање.

Потом би био у правом имиграционом притвору (вероватно поново у хотелу Парк) у суботу увече.

Разлог због чега је министар Хок поново покренуо питање депортације је "јер је Новаково задржавање у Аустралији опасно по јавно здравље" (што по закону не мора додатно да објашњава шта то тачно значи), јер је "у супротности са жртвом локалног становништва коју су дали у борби са корона вирусом" и "зато што такав потез може да узбуни антиваксере".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".