Судија Ентони Кели је донео одлуку да задржи случај и не пренесе га на дуги суд (иако је то могао да уради и иако је та опција још увек на столу), нарочито јер је случај хитан. Коначна одлука о депортацији је тако померена најкасније за суботу од 16 сати по спском времену (10 сати разлике у односу на Аустралију), а вечерас од 22 по нашем времену (8 ујутру по аустралијском), и сам Новак Ђоковић ће се појавити лично на разговору са имиграционим властима. Аустралијски министар Алекс Хок и његов правни тим претходно су тражили да најбољи тенисер света буде пребачен у притвор, а судија Кели је потврдио да то није учињено. Остао је предлог аустралијске Владе да после саслушања које је заказано за 8 сати ујутру по нашем времену, Новак буде поново пребачен у притвор. Касније истог дана (од 16 сати по српском), Ђоковић ће се појавити и пред судијом Келијем.

Најбољи тенисер света се нада да ће резултат бити повољан и да ће моћи да јуриша на 10. трофеј на Аустралијан опену и 21. гренд слем титулу.

Судија Кели је започео суђење тако што је укратко објаснио све поступке који су довели до ове тачке.

Он је потом изнео низ запажања:

- У хитним околностима, ако је потребно, странка може поднети захтев пре формалног процеса којим се покреће судски спор

- Суд може бити спреман да прихвати обавезу страна да ће што пре поднети и уручити изјаву која показује материјалне документе

Судија Кели је поменуо и прочитао документе које поседује: Хоукову одлуку о укидању Ђоковићеве визе, као и поднесак владе. Он је рекао да постоји и документ под називом "осетљивост" који неће да прочита.

Кели је поменуо могућност да ће случај бити пребачен из Федералног окружног суда у надлежност Савезниг суда.

- Иако имам, како ми се чини, неоспорно овлашћење да пренесем ову ствар на други суд, то је квалификовано захтевом... да Савезни суд Аустралије потврди налог који издам.

Судија Кели је рекао да о томе треба одлучити сада и да ће упутства преузети Савезни суд.

Он је приметио да су стране током претходног поступка успеле да се договоре да очувају статус кво, а исто би могло бити урађено и вечерас.

Кели је рекао да ће судским налогом позвати Новака Ђоковића на разговор у суботу.

Николас Вуд, адвокат Новака Ђоковића, затражио је од суда правни лек којим би се спречила његова депортација.

Он се обавезује да ће поднети писмени поднесак што је пре могуће - сугеришући да ће то моћи да уради вечерас до 22:15, што је раније од судијине понуде.

Новаков адвокат је на судијино питање да ли је тенисер пребачен у притвор одговорио одречно.

СКОТ МОРИСОН: Новаку укинута виза због жртава пандемије

ПРЕМИЈЕР Аустралије Скот Морисон подржао је данас одлуку министра за имиграцију Алекса Хока који је поништио визу најбољем тенисеру света Новаку Ђоковићу, истичући да је то учињено због жртава које су Аустралијанци поднели током пандемије корона вируса.

Ђоковић и даље први носилац - АО верује да ће ноле опет победити Аустралију

Иако је већина аустралијских медија хистерично одобрила одлуку министра Хоука да депортује Новака, Аустралијан опен је задржао Ђоковића у жребу.

Подсећамо,Новак је први носилац турнира и извучено је да такмичење креће против Миомира Кецмановића, што је и даље актуелно на сајту Аустралијан опена.

ПРЕД НОВАКОМ СУ ТРИ ПУТА: Два воде кући а један на Аустралијан опен

Прва опција је најједноставнија, али се надамо да до ње неће доћи - то је да се Ђоковић и његов правни тим помире са судбином, прихвате депортацију и оду из Аустралије. У том случају Новака вероватно чека и трогодишња забрана уласка у Аустралију, али може да прође и без тога.

Друге две опције уважена или одбијена жалба. 

Опет, у случају одбијања жалбе, наш ас ће морати да напусти Аустралију, али у том случају готово извесно ће му бити одређена и забрана уласка у земљу три године.

Трећа опција, за коју се надамо да ће и бити реализована, је да Ноле и његови адвокаи опет победе Аустралију. 

АДВОКАТИ ЂОКОВИЋА ЈОШ РАЗМАТРАЈУ ПРАВНЕ МОГУЋНОСТИ

Документи о отказивању визе уручени  су адвокатима нашег тенисера истог тренутка када се министар Алекс Хок огласио саопштењем.

 

 

Ако уложе жалбу затражиће "поједностављено суђење" како би се све завршило до недеље, што би новаку омогућило да ипак заигра на АО.

Професорка на Универзитету Новог Јужног Велса у Сиднеју, др Џанина Бауи, изјавила је да српски тенисер може да тражи да суд прегледа одлуку министра.

- Реално је да, уколико не дође до неке грешке у правном процесу или ако одлука нема упоришта, да су шансе господина Ђоковића да се успежно жали на одлуку министра Хока веома мале - каже др Бауи.

Новак не иде у притвор

Како пише Пол Сакал из Ејџа, тренутно су у току преговори Ђоковићевог адвокатског тима са представницима владе Аустралије.

 

 

Министар имиграционих послова Аустралије Алекс Хоук искористио је у петак ујутро по српском времену своје дискреционо право и отказао визу Новаку Ђоковићу.

Поново тешкоће у преносу

Пренос суђења се прекидао периодично. Снимак уживо на Јутјубу пратио је више од 40.000 људи у реалном времену.

"Сваки минут је драгоцен!"

Николас Вуд, адвокат Новака Ђоковића, објаснио је зашто је правни тим у толикој журби да се коначно пронађе решење: "сваки минут пре него што турнир почне у понедељак је драгоцен".

Вуд каже да би судија Ентони Кели могао да задржи предмет у Савезном окружном суду, како би спречио губљење времена приликом преношења предмета на Савезни суд.

Адвокат тврди да не постоји сукоб интереса ни пристрасност судије Келија, упркос томе што је судио у ранијем случају, јер је друго укидање визе "потпуно одвојен процес" од првог.

Вуд је потврдио да Новак Ђоковић није у притвору, и затражио је од судије да се не предлаже ново притварање.

Он је окривио владу што је донела одлуку "нешто после 18 часова у петак", четири дана након одлуке Федералног окружног суда и више од недељу дана након првобитне одлуке. Такође се позвао на писање медија о томе да је министар за миграције Алекс Хок био оптерећен дугим поднесцима Ђоковићевог тима.

Вуд открива да је Ђоковићев материјал укључивао научне чланке о природном имунитету и открива да је Хок својом одлуком показао да их није прочитао.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".