Корона обара рекорде у Србији, могуће је да ће Кризни штаб донети нове мере, а боловања је све више. Ових дана од укупног броја пацијената који морају на боловање трећина ради у јавним предузећима. Доктор Алекса Живковић ради и у Дому здравља на Чукарици, али и у црвеној зони - у ковид амбуланти у Железнику. Не памти када је отварао оволико боловања, којих је, како каже, скоро исто колико и првих прегледа у ковид амбуланти. Ових дана јављају се и пацијенти са другим реапираторним инфекцијама и грипом.

- Боловање се отвара на 14 дана у основи, то је неко време опоравка, међутим, дешава се до месец дана, зависи од годишта и коначне контроле - каже Др Живковић из Дома здравља "Др Симо Милошевић".

Како отворити боловање због короне, са налазима из приватне лабораторије или је обавезно урадити их у државној? Доктор наводи да долазе Београђани да отворе боловање и са анализама из приватних лабораторија.

- Прихватамо те налазе, ако су позитивни долазе код нас за боловање, директно у ковид амбуланту да не би ишли код изабраног лекара или да не би долазио неко од чланова породице - наводи Алекса Живковић.

Боловање се закључује искључиво код изабраног лекара. У последњих десетак дана болесно је радно способно становништво од 20 до 55 година. Доктор додаје да је трећина њих запослена у државном сектору, остали у приватним фирмама.

У Републичком фонду за здравствено осигурање кажу да немају податке о томе колико је особа на боловању због ковида. Накнаду за спреченост за рад до 30 дана исплаћује послодавац, а преко тога Фонд. Весна Латиновић из Републичког фонда за здравствено осигурање указује да се разлог за спреченост обављања посла углавном се наводи болест, без прецизних података да ли је реч о ковиду. Додаје да РФЗО у том случају исплаћује 65 одсто зараде. У фирмама које су РТС-у доставиле податке, рекли су да чак и за боловање преко 30 дана исплаћују разлику од 35 одсто.

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".