Он је за телевизију Танјуг навео да су то места где се чека веома дуго и која ће у наредном периоду бити критична у смислу да неће моћи лако и брзо да се организују и приме потребан број људи.


"На овој хладноћи да чека неко ко је болестан и има температуру, није упутно ни здрав човек да чека два, три сата у реду да би добио тест", рекао је Шеклер.

Он је апеловао да се нађе неко решење, јер је, како је рекао, сулудо очекивати да стотине људи чекају по неколико сати на температурама испод нуле.

Према последњим подацима, у Србији је потврђено 13.693 нових слуцајева заразе вирусом корона, а Шеклер каже да је та цифра сигурно већа јер се много људи вратило немогавши да дочека да се прегледа, те да су многи и одустали.

Навео је да су код заражених омикроном блаже клиничке слике, али да се та варијанта корона вируса много брже шири, те да је то утврдила и медицинска струка у Јужној Африци, где се омикрон први пут појавио.

"Међутим, приметили су да је број хоспитализованих много мањи, али да је већина хоспитализованих невакцинисана. Сада и западне земље поврђују то што су лекари у Јужној Африци утврдили још пре месец дана - да неко ко је вакцинисан два пута 70 одсто има мању шансу да заврши у болници, а ко је вакцинисан три пута 90 одсто мању шансу да буде хоспитализован и да има неки тежи облик болести", рекао је Шеклер.

Ипак, указао је да омикрон и даље може да изазове много теже последице, те да се и од омикрона умире.

На питање да ли је потребна и четврта доза вакцине, Шеклер је мишљења да та доза неће бити потребна јер је, како каже, јасно установљено да трећа доза продужава много дуже заштиту.

"Није као друга па да траје чцетири, пет месеци, него ће то бити осам, десет или 12 месеци", рекао Шеклер.

Ипак, не искључује могућност да ће четврта доза вакцине "можда, али само можда" бити потребна када су у питању онколошки пацијенти, особе старије од 70 година који имају јако слаб имуни одговор, хронични болесници и особе чији је имуни систем врло оштећен због неких болести имуног система.
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".