Ðерлек је, такође, рекао да је постковид синдром врло озбиљна и забрињавајућа ствар, као и да омикрон сој вируса корона не треба потценити.

Нагласио је да је притисак на здравствени систем велик и да се преместио из ковид болница на ковид амбуланте, где се, каже, води тешка и озбиљна борба са ковидом.

- Добром организацијом покушавамо да некако изађемо свим пацијентима у сусрет, да што пре добију здравствену заштиту какву очекују - поручио је Ðерлек за РТС и навео да је у понедељак само у Београду било 8.000 прегледа, а током ноћи још 700 прегледа.

Како је рекао, због тога су повећани капацитети ковид амбуланти, па је, како истиче, у овом тренутку у Београду 195 екипа на терену.

"Пре пет дана било је око 120 екипа. Пратимо ситуацију на дневном нивоу и покушавамо да организујемо службу", рекао је Ðерлек и истакао да без вакцинације "улазимо у велику опасност".

Он је рекао да омикрон сој показује своју снагу и да невакцинисани имају тежу клиничку слику, поготово старији пацијенти са коморбидитетима.

- Морамо се вакцинисати и заштитити јер сваки нови сој смањује ефективност вакцина - истакао је Ðерлек, додајући да већи број заражених није повећао број вакцинисаних, те да су се многи опустили за време празника.

Ðерлек истиче да треба разговарати и о евентуалној четвртој дози због групе која је врло угрожена, а која није мала и додаје да очекује савет и препоруку националног комитета за имунизацију.

Рекао је да је постковид синдром врло озбиљна и забрињавајућа ствар и да се дешава да млади који преболе ковид са благом клиничким сликом, после пар месеци враћају са инфарктом миокарда и можданим ударима.

Међутим, Ðерлек је поручио да је оптимиста и да се нада да ће у овој години потенцијал вируса слабити и да ће се десити оно што најављује и Светска здравствена организација, а то је да ће до краја године доћи до стабилизације и повратка нормалном животу.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".