- Под утицајем циклона који ће се у наредних 48 сати из Тиренског премештати ка Јонском мору над већим делом Србије, Црне Горе, источне и средишње БиХ и дела источне Хрватске снег, понегде и врло обилан. На западу региона снег понегде сутра, од среде неколико сувих, али веома хладних дана, посебно над снегом покривеним делом региона. Око 15. умерено отопљење и отапање снега у нижим пределима. Око 20. би могло бити потенцијала за ново, јаче, захлађење - написао је он:

- Већ у току ноћи нове падавине (углавном снег) се захватиле југоисточне, источне и средишње пределе Србије као и већи део Црне Горе. Над овим пределима се током дана очекује обилан снег уз формирање већег снежног покривача, често и преко 15 цм. На крајњем истоку и југоистоку Србије средином дана и после подне снег би могао прелазити у суснежицу или кишу јер би долазило до продора топлијег ваздуха у вишим слојевима атмосфере. У другом делу дана, а посебно предвече снежне падавине би се шириле над источну и део средишње БиХ, јужне и југоисточне делове Војводине у Србији и можда на крајњи југоисток Славоније у Хрватској.

 

 

Он наводи и да ће дувати умерен северни ветар, дуж Јадрана бура у јачању, док ће до после подне на истоку Србије ветар бити углавном источни.

- Дневни максимум од -1 до +5 степени Целзијуса. У ноћи ка уторку и у уторак током дана над највећим делом Србије, источне и средишње БиХ, а касније и делом западне БиХ, Црном Гором, а после подне и над западом и југозападом Хрватске облачно уз снег промењљовог интензитета тако да се очекује повећање снежног покривача. Најмање снега или без њега на северу и северозападу Хрватске, северозападу и западу Војводине, а мање ће га бити и на крајњем југоистоку Србије где ће се он прво мешати са кишом, а од средине дана када захлади падаће снег - написао је Чубрило:

- Највише акумулираног снега до уторка увече треба да очекују средишњи предели Србије, источни и средишњи предели БиХ где ће понегде бити близу 20 цм снега, а на планинама северне Црне Горе понегде и око 30цм. Остали део Србије (осим највећег дела Војводине) углавном од осам до 14 цм снега, док би јужни део Војводине Срем, југоисток и југ Баната и Бачке) добио од 4 цм до 7 цм, а Фрушка Гора и Вршачки Брег можда до 10 цм. Остали део Вајводине знатно мање, од 0 до 3 цм.

Над севером и северозападом БиХ од 4 цм до 12 цм, док Горски Котар у хрватској може акумулирари од 7 цм до 14 цм. Престанак падавина у среду пре подне. До среде максимуми између -1 и +1 пределима где ће бити снежних падавина, а над истоком Србије данас до +3, а на западу региона до око +4 степена Целзијуса. Морам нагласити да су количине снега за пределе северно од Саве и Дунава врло упитне и да ће ту одлучивати детаљи који модели не могу предвидети те се јако лако може десити да снега буде мање или више него што то модели тренутно предвиђају - навео је он.

Како је метеоролог најавио, од петка би требало да уследи блаже отопљење, прво на западу региона где би почео осећати утицај Атлантика уз јачање западног ветра и пролазно наоблачење.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".