Ђоакино Гамино, италијански мафијаш побегао је из затвора 2002. године и емигрирао у Шпанију где је променио име, оженио се, радио као кувар и поседовао продавницу воћа и поврћа у Галапагару, градићу северно од Мадрида.

Сицилијанска полиција у више наврата је покретала потрагу за Гамином, а 2014. године је издат европски налог за хапшење. Бегунцу се ушло у траг и знало се да живи у Шпанији, али је захваљујући Гугловом серивсу Стрит вју полиција успела да прецизно одреди његову локацију.

Алат за навигацију, доступан преко Гугле мапа, снимио је двојицу мушкараца испред продавнице воћа и поврћа под називом "Ел Хуерто де Ману", или "Мануова башта", у Галапагару. Полиција је утврдила да један од ове двојице мушкараца веома личи на Гамина, али је његов идентитет потврђен тек када су наишли на оглас за оближњи ресторан под називом "Мануова кухиња".

Сицилијанска вечера

Продавница и ресторан су сада затворени, али је полиција пронашла фотографију Гамина, обученог у куварску униформу, на још увек постојећој Фејсбук страници ресторана "La Cocina de Manu". Био је препознатљив по ожиљку на левој страни браде. Мени ресторана укључивао је јело под називом сицилијанска вечера.

Гамино је ухапшен 17. децембра, али детаљи око његовог хапшења нису изашли на видело све док их Ла Република није објавила 5. јануара 2022.

Детаље је потврдио тужилац из Палерма, Франческо Ло Вои, који је водио последњу истрагу.

- Није као да проводимо дане прегладајући Гугл мапе да бисмо пронашли бегунце - рекао је тужилац за Гардијан. 

- Било је много претходних и дугих истрага, које су нас довеле до Шпаније. Били смо на добром путу, а Гугл мапе су нам помогле да потврдимо резултате наше истраге-.

Две деценије успешног скривања

После 20 година скривања, Гамино је мислио да је успео да прекине све своје везе са Сицилијом. Након хапшења, наводно је рекао полицији:

- Како сте ме нашли? Нисам чак ни своју породицу звао 10 година.

Гамино је припадао мафијашком клану у Агриђенту на Сицилији, који је деведесетих био у крвавом обрачуну са Коза Ностром, главном мафијашком мрежом на Сицилији. Први пут је ухапшен 1984. године, када га је истраживао судија за борбу против мафије Ђовани Фалконе, којег је мафија убила 1992. године.

Гамино је био тражен због убиства и разних других злочина повезаних са мафијом. По други пут је ухапшен у Барселони 1998. Издржавао је доживотну казну у затвору Ребибиа у Риму када је 2002. успео да побегне током метежа насталог због снимања филма у затвору. Гамино је изашао кроз капију пошто се заменио са рођаком једног од затвореника. Неки верују да је прикривени припадник мафије у униформи можда помогао у његовом бекству.

Интернет разоткрива криминалце

Није први пут да је мафијашки бегунац ухваћен уз помоћ интернета. У марту прошле године, Марк Ферен Клод Биарт је ухваћен на Карибима након што се појавио на видео-снимцима о кувању на Јутјубу. Биарт је био у бекству од 2014, када су италијански тужиоци наредили његово хапшење због трговине кокаином у Холандији у име клана Качола из мафије "Ндрангета".

До хапшења, Биарт је водио миран живот међу италијанском исељеничком заједницом у Бока Чики у Доминиканској Републици. Иако снимци на Јутјубу на којима се размеће својим кулинарским вештинама никада нису показали његово лице, полиција је рекла да су га одале карактеристичне тетоваже.

Полиција је 2019. ухапсила мафијаша из организације Камора док је јео тестенину са своје две мачке које су седеле поред њега у стану у предграђу Напуља.

(Guardian)