Литургија ће почети у 9.00.

У храму Светог Саве, као и у другим храмовима, биће прочитана посланица коју традиционално поглавар СПЦ упућује поводом рођења Исуса Христа, најрадоснијег хришћанског празника.

Патријарх Порфитије је у Божићној посланици поручио Србима на Косову и Метохији, српској "духовној и националној колевци", да Црква зна за њихова искушења и да ће увек бити уз њих.

Такође, у посланици је позвао све на "придржавање разумних мера и препорука" надлежних институција против ширења корона вируса али и "подсетио све и сваког на избегавање искључивости и поштовање људских слобода".

Фото: Танјуг/ФЕНА

 

 

"У празничној радости Божићног дана, са нарочитом пастирском бригом и одговорношћу упућујемо очинске поздраве и молитве за наше сестре и браћу у отаџбини и расејању, где год да живе православни Срби, а посебно онима на Косову и Метохији, нашој духовној и националној колевци", рекао је патријарх Порфирије.

"Ми им поручујемо да знамо за њихова искушења која још увек трају, али да је њихова Мајка Црква све до сад била уз њих и да ће увек бити", навео је.

"Данас смо духовно и молитвено са свима вама на сваком месту вашега живљења", истакао је патријарх Порфирије.

"Сваки православни дом постаје мали Витлејем у којем нас прожима смисао бадњака и топлина сламе, у којем заједно певамо узвишену песму: 'Рођење твоје, Христе Боже наш, обасја свет светлошћу разума'", додао је патријарх.

Он је у посланици истакао да се Божић слави "у свету испуњеном страхом и немирима, атмосфером неразумевања, неповерења и нетрпељивости, све до искључивости проистекле из узнапредовале културе себичности и представљања индивидуализма".

"У суштини", како је навео, "врхунских вредности глобалног потрошачког менталитета".

"Поред тога у свету сталних промена, у којем се једино не одступа од страха за губитком животне сигурности, данашњем човеку као да суштински не помажу ни достигнућа у медицини, индустрији и технологији", нагласио је патријарх Порфирије.

Све то, додао је патријарх "говори о атмосфери коју је заиста пророчки описао нобеловац Иво Андрић рекавши да стварна и највећа опасност није у опасностима које нам заиста прете, него у страху који је у нама".

"Отклонимо сенку страха упркос тешкоћама и са чврстом вером у Бога прославимо рођење Богочовека, чије нас новозаветно име Емануил крепи моћним дословним значењем његовим са нама је Бог", поручио је патријарх Порфирије у Божићној посланици.

Истакао је да СПЦ честита Божић "са изузетним поштовањем и захвалношћу свим лекарима и здравственим радницима, за које узноси молитве Богомладенцу Христу".

"Молим се и за болне да што пре оздраве и да зараза која је напала свет прође", рекао је патријарх Порфирије.

Како је навео, Црква се моли и да "ми, православни хришћани, више не страхујемо за своје животе и да не устукнемо пред опасностима које собом носи болест изазвана ширењем вируса, него да имамо чврсто поверење у Бога, истинског Лекара душе и тела наших".

Фото: Танјуг/ФЕНА

 

 

Такође, "да нас осећај страха, подстакнут препоручиваном 'социјалном дистанцом', не омете у чињењу онога што је на корист наших ближњих и заједнице којој припадамо у сваком погледу: духовном, породичном, пословном".

"За нас православне хришћане трајно важи поука: 'Видео си лице брата свога, видео си Бога свога'", нагласио је патријарх Порфирије.

Према његовим речима, поука је "скована вековним испитивањем наше боголике природе, увек окренуте општењу са Богом, браћом и сестрама, и свеколиком природом".

"Црква стога позива да се за време трајања пандемије сви придржавају разумних мера и препорука влада и других надлежних институција у државама и областима у којима живи наш народ, али исто тако она подсећа све и свакога на избегавање искључивости и поштовање људске слободе као најузвишенијег и највреднијег Божјег дара данога човеку", поручио је патријарх Порфирије.

"Имајући на уму", додао је патријарх Порфирије, "позив Апостола Павла: 'Стојте, дакле, чврсто у слободи којом нас Христос ослободи, и не дајући се у јарам ропства ухватити’, останимо слободни, али ништа мање одговорни, чувајући и друге и себе".

Божић се слави три дана. Првог, пре свитања, звоне сва звона на православним храмовима објављујући долазак божићног славља.

На Божић, рано пре подне, у кућу долази положајник. То је гост, по договору са домаћином, мада може бити и неки случајни намерник. У здравици укућанима пожели здравље, много среће и новца.

Пре литургије, замеси се тесто од којег се пече погача – чесница, у коју се стави новчић. Износи се на на сто, где је већ постављен свечани ручак, окреће се као славски колач и ломи на онолико делова колико има укућана.

Међусобни поздрав је Христос се роди и Ваистину се роди. Овако се поздравља од Божића до Богојављења.

(Курир)