- Скок и пораст броја новоинфицираних нас није изненадио. Поучени искуством из европских земаља очекивали смо да ће омикрон стићи у Србију - рекао је Ђерлек за телевизију Танјуг.

Велики је број новооболелих за три, четири дана, рекао је Ђерлек и додао да су то високе цифре које би биле више забрињавајуће када бисмо их упоређивали са делта сојем.

- Не треба дизати панику, треба спустити лопту да се избегну бомбасте изјаве попут оних: доћи ће до колапса одређених система - рекао је Ђерлек и нагласио да га охрабрује то што је број дневно хоспитализованих последњих неколико дана већи за око 30, а позитивно је и 5.000 људи дневно.

Као лоше је истакао то што је и број умрлих дневно за седам или осам већи него претходних дана.

- Уверен сам да су то још остаци делта соја - рекао је Ђерлек и подсетио да искуство показује да омикрон који ће ускоро постати доминантан, иако је заразнији има лакшу клиничку слику и мани број људи којима треба болница.

На питање да ли ћемо се зауставити на трећој дози вакцине, државни секретар каже да морамо бити свесни чињенице да вакцина не штити 100 одсто од болести, али да штити од тешких облика.

- Од Националног комнитета за имунизацију очекујем да ће размишљати о четвртој дози која би могла да се даје на пролеће - рекао је Ђерлек и додао да ипак није компетентан о томе да говори и да треба сачекати њихов предлог Кризном штабу.

Ђерлек каже да ће по предвиђањима Светске здравствене организације 2022. бити година у којој ће се вероватно завршити прича о корони. Зато је позвао грађане да се вакцинишу и да издрже још мало.

- При крају смо и победићемо корону - рекао је Ђерлек.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".