О животу свете Анастасије се мало тога поуздано зна, али верује се да је рођена у Риму у богатој породици оца паганина и мајке хришћанке. Од малих ногу Анастасија се окренула љубави ка Господу, а чак и када ју је отац приморао да се уда за незнабожачког властелина, била је решена да остане девица.

Она је из дана у дан тражила изговор у женској болести, а није поклекла ни када је мучена глађу и затвором. Још горе мучење претрпела је када је њен супруг сазнао да она тајно одлази у тамнице како би посетила хришћанске мученике. Но, након неког времена он се удавио приликом посете Персији, а ослобођена стега брака, Анастасија је почела да служи хришћанима и да сиротињи дели новац од свог великоф наследства.

Ова светитељка се потом запутила у Македонију, где је такође помагала прогоњеним хришћанима. Убрзо је препозната као хришћанка, па је ухваћена и вођена је на саслушања и мучења код разних судија. Један начелник је чак желео да има насилне односе са њом, али је Бог спасао Анастасију; он је изненада ослепео и умро.

Анастасија је осуђена на смрт глађу, па је провела 30 дана у тамници без хране, хранећи се једино сузама и молитвом. Након тога, стављена је у лађу са још неколико хришћана, да буде потопљена, али ју је Бог и од те смрти сачувао. На крају настарадала је 304. године, верује се у Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици, и то тако што је над огњем била привезана ногама и рукама за четири коца.

Верује се да света Анастасија помаже женама у невољи, да штити од замки злих сила, од болести, да нуди спас када осећате да сте запели у лошим околностима и да се вртите у зачараном кругу, а на данашњи дан треба отићи у цркву и помолити се овој светитељки.

Њен манастир се налази у Грчкој 30 километара од Солуна. Верује се да Света Анастасија долази у помоћ свим женама које данас оду до цркве, запале свећу и изговоре ову молитву:

"Овчица Твоја Исусе, Анастасија, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше."

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".