Многи не знају да су његови родитељи сахрањени у Купинцу, те да Тито никад није обишао то место…

Та прича, о купинечком гробу, заправо подгрејава оне највеће теорије завере о Брозу, које тврде да он и није био загорски сељак него руски племић или дете аустријскога грофа.

Зашто Тито никад није био на гробу својих родитеља, али и свог детета?

Пре више од 90 година, у мрклој ноћи, на купинечком гробљу двојица мушкараца копала су малу раку – довољно велику тек за сандук, недавно израђени дечји ковчег. Нису страховали да ће их ико открити, цело село је спавало. Сељак Фрањо Бистрица помогао је пријатељу да изради ковчег и сад с њим копа раку на гробљу.

Година је 1920. Двојица мушкараца сахрањују тек два дана старог дечачића, сина Фрањина пријатеља – Јосипа Броза који ће касније у целоме свету постати познат под надимком Тито. Дечака нису могли да сахране легално. Није био крштен, а црквени људи нису допуштали да се некрштено дете сахрани на гробљу. Али Тито се није дао спречити.

Сахранио је сина, али није обележио његов гроб. Неколико дана пре дошао је у Купинец, село крај Јастребарског, где су му се родитељи доселили из Кумровца.

Титов отац Фрањо добио је кућу 1912. од банке за коју је радио, а која је у Купинцу имала посед, већином шуму у којој је Фрањо био шумар.

Тито је дошао из Русије, а с њим је дошла и његова прва супруга Пелагија. У књизи Владимира Дедијера “Нови прилози за биографију Јосипа Броза Тита” постоји Брозово сведочење о повратку у домовину.

- Стигао сам тамо једне ноћи и нашао оца и једног од своје браће код вечере. Казали су ми да је моја мајка Марија умрла 1918. Само неколико сати касније, моја жена је родила прво дете, сина. Али је он умро након два дана - сведочио је Тито.

Ипак, док је Кумровец и данас познато родно место Јосипа Броза Тита, Купинец је готово заборављен. Камена плоча испод које леже кости његове мајке Марије, оца Фрање и сестре Тилде добро је очувана.

За њу се брину комуналци, а у Југославији су се бринули војници Југославенске народне армије (ЈНА). Пажњу привлачи очигледна разлика у вредновању појединих чланова Титове породице.

На врху плоче највећим словима пише “Титова мама”. Али, Фрањо се на плочи не ословљава са „тата“ него отац. Ништа чудно, ако се зна да Тито оцу никад није опростио везу с једном удовицом након мајчине смрти. Али, да ли су у том гробу прави родитељи бившег маршала?

Владимир Дедијер истражио је настанак и порекло теорије о руском агенту који је стао на чело антифашистичког покрета у Југославији.

Већ 1941. о руском агенту Титу извештавале су новине у Великој Британији и САД-у. Извор тих тврдњи био је Дража Михаиловић. Тито се у септембру 1941. састао с вођом четника и баш након тог састанка Дража је почео ширити тврдње како Тито уопште није Југославен него Рус.

Руси су Британцима тада јавили да је теорија о њихову агенту измишљена, а онда су и савезници Михаиловићеве информације одбацили као измишљотине. Али и данас је интригантна прича о томе како се загорски сељак из кумровечких магли отиснуо у свет. И његов је лајфстајл био доиста спектакуларан, нимало кумровечки нити купинечки.

(Србија Данас)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".