Како је реч о романсираној биографији, а не документарлном филму екипа која је учествовала у пројекту, на челу са Драганом Бјелогрлићем имала је ауторску слободу да неке ствари промени како би прича о Томи била што боља. Тако су настале и неке од најбољих сцена у овом филму које се ипак нису догодиле у стварном животу.

Тома и Силвана никада нису снимили дует

Иако су били најближи сарадници и пријатељи који су и живот и добар део каријере проводили заједно Тома Здравковић и Силвана Арменулић (у филму их тумаче Милан Марић и Тамара Драгичевић) никада нису снимили дует. Песму “Поноћ” написао је Жељко Јоксимовић уз помоћ легендарног Предрага Живковића Тозовца (који је и писао за Силвану), а жеља екипе је била да песма буде “народњак из оног времена” тј. да звучи што аутентичније и, пре свега, покаже блискост између ова два лика.

Фото: Јутјуб принтскрин/ZELJKO JOKSIMOVIC

 

 

"За Љиљану" није за докторову Љиљану

Реч је о једној од најемотивнијих сцена. Нема оног ко није плакао док је гледао призор томе који изводи песму "За Љиљану" док доктор Хаџипоповић плеше са својом супругом Љиљаном која умире (тумачи је Паулина Манов). Ипак, ово се у стварности није догодило.

Тома Здравковић је иначе имао обичај да пише песме за жене које су га инспирисале. Песма "За Љиљану" је заправо посвећена, према причи њене ћерке, глумици Љиљани Благојевић са којом је Тома радио серију "Докторка на селу".

Доктор Хаџипоповић (ни)је постојао

Лик строгог доктора Хаџипоповића (игра га Петар Бенчина) који током филма доживљава трансформацију и почиње да разуме Тому и његову душу измишљен је како би прича добила на тежини и емотивности.

Ипак, према речима Томине супруге Гордане, има ту и мало истине. Наиме, Тому је у стварности лечило пет лекара од којих је најближи са њим био један са ВМА који је чак неколико пута ишао са Томом и на путовања.

Фото: Јутјуб принтскрин/ZELJKO JOKSIMOVIC

 

 

Toma se ženio četiri puta

Ovo je iz filma jednostavno izbačeno. Prikazano je da se Toma ženio dva puta dok je u stvarnosti sudbonosno “da” izgovorio čak četiri puta. Njegova prva supruga zvala se Olgica, druga Milica, treća je bila Nada Radanović sa Cetinja (prikazana u filmu), dok se skrasio tek uz četvrtu suprugu Gordanu.

Imao je dvoje dece

Slično, u filmu je prikazano da toma ima samo sina iz braka sa Gordanom. U stvarnosti, Toma Zdravković je prvo dobio ćerku Žaklinu sa prvom suprugom Olgicom.

Фото: Јутјуб принтскрин/ZELJKO JOKSIMOVIC

 

 

 

Imao je tri brata i jednu sestru

Tomini roditelji, majka Kosara i otac Dušan (u filmu Mirjana Karanović i Boda Ninković) imali su petoro dece - četiri sina i jednu ćerku. Toma se rodio treći po redu. U filmu je prikazan samo njegov brat Novica koji je takođe bio pevač.

Menadžer Drda nije postojao

Menadžer Drnda (u tumačenju Andrije Kuzmanovića) je fiktivan lik. Ipak, slično kao i sa likom doktora Hadžipopovića, verovatno je zasnovan na Tominom odnosu sa njegovih pet menadžera koliko ih je imao tokom karijere.

Фото: Јутјуб принтскрин/ZELJKO JOKSIMOVIC

 

 

Takođe, u samom imenu filmskog menadžera krije se omaž čoveku koji je stvarno postojao. Naime, Dragan Daković Drda bio je bivši fudbaler koji je učio glumačku ekipu "Montevidea" da igraju fudbal. Preminuo je iznenada prošle godine.

A "Što te nema"?

Na samom kraju filma, Toma na koncertu u Sarajevu, u vreme kada se Jugoslavija već uveliko raspada, sa Kemalom Montenom i Davorinom Popovićem izvodi pesmu Jadranke Stojaković "Što te nema". Reč je o jednoj od najemotivnijih scena filma jer simbolizuje, baš kao što filmski Toma i kaže: "One kojih više nema i onoga čega više neće biti".

Iako je Toma Zdravkoić zaista bio veliki prijatelj i sa Kemalom i sa Davorinom i jeste jedan od poslednjih koncerata održao u sarajevskoj Zetri, ovo je takođe fiktivna scena. Ideju za pesmu, kao i za Tominu repliku, ispričao je nedavno Dragan Bjelogrlić, dala je njegova ćerka jer je to "najtužnija pesma koja postoji".

Фото: Јутјуб принтскрин/ZELJKO JOKSIMOVIC

 

 

(Историјски забавник)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".