И данас, баш као и када је почињала, Јелена Карлеуша је увек имала став, гласно га изражавала и трудила се да буде - у центру пажње. Да је то тако, показују и стари интервјуи које је ЈК давала за новине.

Један из 1997. који смо "оживели" из "Сабора" је нарочито занимљив. Карлеуша је тада имала непуних 19 лета, тек што је издала трећи албум "Вештице, виле", била је спремна да уђе у "фајт" са колегама на естрадној сцени... И није била у свађи са Светланом Цецом Ражнатовић. Напротив, била јој је узор.

Она је млада и амбициозна. Жељна је доказивања, успеха и - певања. Оно што је као девојчица зацртала себи као животни пут, сада се максимално труди да испуни и оствари. Прати је срећа, а помажу јој тврдоглавост и упорност. Јелена Карлеуша свима даје до знања да од живота жели и мора да направи "нешто". То се односи на њену певачку каријеру, али и на приватан живот.

Фото: ТВ Новости

 

 

Мајка природа, као и мајка Дивна, подарише Јелени витак стас и карактеристичан глас. Љубитељи народне музике запазили су и једно и друго. О песмама брину певачицини сарадници, а за атрактиван изглед стара се сама. Јелена тврди да увек мора да уде интригантна, шокантна, свима да западне за око. Зашто? Зато што је ушла у шоу-бизнис, а ту опстају само најбољи, најпаметнији и најлукавији! Са првенцем Јелена је добијала похвале и комплименте.

Како каже, свима је била симпатична, слатка мала, почетница која ником не смета. Наредни албум показао јој је и другу страну медаље - завист, љубомору, оговарања, ниске ударце и саплитања од чега естрада није "оперисана". Појединци су оценили да млађана певачица "високо лети". Да ли су је понеле хвале? Или клинка заиста вреди, па може да буде претња и угрози нечије естрадне позиције? Недавно снимљена трећа касета, сматра Јелена, показаће ко је она, шта зна и сме, које место заслужује. Нада се најбољем, јер је велики борац, који верује у оно што ради. Има подршку најмилијих, родитеља, другарица, дечка...

- У одличној сам форми, пуна сам снаге, воље за радом, позитивне енергије... - каже она. - Даћу све од себе да успем у послу којим се бавим. Хоћу, желим и морам!

Мада је тек надомак деветнаесте године, размишља како да се током наредне деценије супростави најезди младих, надобудних и амбициозних нових певача. Није ли рано да већ сада смишља тактику "специјалног рата", одбране и напада?

- И мени по мало смешно звучи када причам о младим и талентованим, који долазе. Па, ја сам још полетарац на естради. Али, о свему треба мислити на време. Својих пет минута морам да искористим максимално паметно и рационално. Ако до тридесете године не створим каријеру вредну пажње, после ће бити касно. Сазрела сам пре својих вршњака, суочила се са проблемима претешким за девојчурак у развоју. Али, издржала сам, искалила се и постала снажнија и отпорнија. Све има своју цену, знам то добро и мислим да сам правилно извагала и оценила којим путем треба да грабим крупним корацима. Нећу да се окрећем за прошлим данима, али ни да се стидим повучених потеза.

Фото: ТВ Новости

 

 

Јелени ће дуге ноге засигурно омогућити брзи естрадни кас. А о осталим детаљима одабраним за музичку утрку, време ће бити најбољи показатељ успешности. Пошто велику пажњу поклања имиџу, питамо Јелену ко је по њеним мерилима у тренду и за сваку похвалу?

- Пре свих је Цеца. Када сам ја почињала на естради, она је већ била на врху, сасвим заслужено. Од других одскаче изгледом и животном филозофијом и Лепа Брена. Њих две имају, како се то каже, хај-лук. Биле су и остале другачије, зато су и успеле. Цецин сексепил у свакој прилици долази до изражаја. Ето, сада је удата жена и мајка, али не либи се изазовне гардеробе, примерене њеним годинама, стасу, датим ситуацијама. Волела бих да данас-сутра и ја изградим такав стил.

Осим листања модних часописа, Јелена у слободно време слуша музику. Занима је шта ради народњачка конкуренција, али прати и остале музичке жанрове ко нас и у свету.

- У мојој кућу слуша се "шарена" музика - од народне, преко забавне, реп, соул, фанки, до класичне. Мајка ми је радијски човек и од ње сам наследила осећај да тишина није адекватан одмор за уши. У сваком музиком фаху имам своје миљенике. Радо певушим домаће и иностране хитове, никад целе песме, некад само поједине делове које заволим. Ипак, народњаци су ми срцу најдражи. Па, име им говори све - они су за народ!

Фото: ТВ Новости

 

 

Поједини певачи народне музике окушали су се и у другим жанровима, са мање или више успеха. Срећу су опробали и на надметањима за одлазак на Песму Евровизије. Има ли Јелена таквих амбиција?

- Понуђену шансу да учествујем на избору за нашег представника на Евровизији оберучке би прихватала. Али, сумњам да ће ми се таква прилика указати. Организатори таквих манифестација нерадо дају шансу народњацима, сматрајући да нам тамо није место. Екстра Нена није никада била типичан пример певачице народне музике. Певала је она "двојке", али чешће су то биле староградске песме, шлагери, нешто ближе забавњацима. Када бих добила прилику да представљам нашу земљу на такмичењу попут Песме Евровизије, показала бих свету да Југовићи добро певају, прате моду, воде рачуна о сваком детаљу, баш као и светске фаце. Не бих обрукала наше! То је сигурно!

На опаску да је до Јелене понекад тешко доћи, јер се не одазива на остављене поруке на "секретарици", пејџеру или оне послате преко посредника, певачица нас убеђује у супротно. Није она попут неких колегиница које глуме недоступне звезде, дигнутог носа, који пара облаке:

- Ма, каква умишљеност и надменост! То је далеко од мене! Ја сам отворена и комуникативна особа. Спремна сам на различите видове сарадње са свим медијима. Често сам на путу, далеко од куће, па ме то спречава да контактирам оне који ме зову. Проблеме ми је задавала "непослушна секретарица" која је брисала бројне остављене поруке. Зато је отишла на ремонт! А, ко жели да ме чује, види или ангажује лако нађе начин да дође до мене. Верујте ми на реч! Често се јављам на телефон и ћаскам са својим обожаваоцима. Армија клинаца и клинцеза ме зове и пита о милион ситница везаних за моју каријеру или приватан живот. Баш сам стрпљива и сталожена и дуго причам са њима. Није ми тешко - то ме усрећује. А они који би да ми понуде посао, обично позивају "Зам" и музичког уредника Сашу Поповића, или мене лично. Менаџера немам, мада би ми добро дошао, пошто певач нема времена да све сам обави.

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у "Сабору" 21. јула 1997. године. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".